Анталия и нейните исторически забележителности

Перфектно реставрирани варосани османски имения с червени покриви се редят по калдъръмените улици, сега дом на множество бутикови хотели, магазини за сувенири, художествени галерии и ресторанти. Анталия и нейните исторически забележителности. Въпреки че е по-скоро място за просто вдишване на атмосферата на стария свят, има и много малки туристически атракции за тези, които искат да разгледат забележителностите. Главният площад има крепостна порта и облицована с камък часовникова кула, а джамията Tekeli Mehmet Paşa от 18-ти век си заслужава да се види само заради сложните й вътрешни плочки.

Анталия и нейните исторически забележителности

Покрай Hesapçi Sokak ще откриете грациозното Kesik Minare (пресечено минаре). Унищожена от пожар през 19 век, това е всичко, което е останало от сграда, която е започнала живота си като римски храм, превърната е във византийска църква и накрая се е превърнала в джамия.

Портата на Адриан в Анталия

Най-драматичният вход в стария град на Анталия е през портата на Адриан (известна като Uçkapılar на турски), която е главната врата, водеща към източната част на стария град. Значителни участъци от елинистичните и римските градски стени в източната част на стария град са успели да бъдат запазени частично, но Портата на Адриан е най-забележителната от тези секции. Издигната в чест на посещението от 130 г. на самия император Адриан, тази грандиозна мраморна врата с три арки, оградена от внушителни кули, е украсена с богати скулптурни декорации. Докато вървите през арките, погледнете нагоре към тавана, за да видите най-добре запазените резби.

Еднодневна екскурзия до Аспендос

Основната причина, поради която любителите на историята посещават Анталия, е да направят еднодневната екскурзия до Аспендос, на около 47 километра източно. Този археологически обект е дом на римски театър, смятан за най-добре запазения в света и една от най-добрите туристически атракции в Турция. Славните дни на този ослепителен древен град са през 2-ри и 3-ти век, когато са построени повечето от руините, които могат да се видят днес. Освен театъра, който е напълно реставриран и може да побере 15 000 души, голяма част от останалата част от обекта все още лежи в руини и вероятно е интересна само за най-ентусиазираните туристи. Ако нямате време, но желаете да опаковате възможно най-много акценти от района на Анталия, обиколката на водопадите Аспендос, Перге и Манавгат ви позволява да покриете три от най-популярните атракции в един ден.A

Анталия и нейните исторически забележителности
Към началото