Електронните винетки в България

Електронните винетки в България

Електронните винетки в България

Разположена между Румъния, Турция, Гърция и страните от Балканския регион, България е важен кръстопът в Европа с 803 км магистрали и 2312 км първокласни пътища. България е на 25-то място от 28 държави по качество на пътната инфраструктура според Евростат. Качеството на пътищата оказва влияние върху навременността на превозите и се отразява на решенията. Взети от мениджърите на автопаркове, докато планират маршрути за техните автопаркове. Така че България се нуждае от модерна система за плащане на пътни такси, която осигурява солидна инвестиция, която поддържа пътната инфраструктура на страната.

Електронните винетки у нас

Електронните винетки в България. Преди февруари 2020 г. България използваше времево базирана система от винетки за платени пътища. Тя беше заменена с нова базирана на разстояние система като първа стъпка към Европейската електронна услуга за таксуване (EETS). България избра да използва GNSS технологията, за да подкрепи новата си система за таксуване със свободен поток, за да позволи на флотите да пътуват лесно из цялата страна. Въз основа на системата за сателитна връзка, GNSS предоставя точна и надеждна информация за таксуването на участниците в движението (RUC).

Всички превозни средства с общо тегло над 3,5 тона, както и автобусите, подлежат на заплащане на пътна такса. Таксите за пътни такси се основават на класа на емисиите, броя на осите, теглото и пътя, по който се движи камионът.

Камионите с минимално общо тегло от 12 метрични тона трябва да имат регистрирана евровинетка като такса за плащане по магистралите в Холандия, Люксембург, Дания и Швеция. Евровинетката се поръчва за срок от един ден до една година. За компаниите с голям автопарк закупуването на годишната евровинетка за всичките си камиони наведнъж често се превръща във финансова тежест и създава проблеми с паричния поток

В момента има 2 опции за регистрация и плащане на пътни такси в България: Route Pass или OBU. Транспортната компания може да направи избор въз основа на своите предпочитания. 

Електронните винетки в България
Към началото