Йога блокчетата – аксесоари за йога

Йога блокчетата

Йога блокчетата са много удобен аксесоар за практикуващите йога. Те дават равновесие и правилна стойка на тялото.

При използването на йога блокчетата разстоянието между тялото и земята се намалява. Това позволява да се извършат по-леко движенията.

Особено голяма помощ са за начинаещите в йога, които все още не са развили своята гъвкавост на тялото. С използването на йога блокче от пяна по-лесно ще можете да напредвате в изпълнението на Вашите първи йога пози. Също така те са полезни и за напредналите, които усъвършенстват по-трудни йога пози.

Йога блокчетата

Те помагат в това да се постигнат по-леко по-дълбоките позиции при разтягане. С тях движенията се изпълняват безопасно, без прекалено голямо натоварване и напрежение на тялото. Така рискът от получаване на разтягане на мускул или друга травма е намален в значителна степен. Удобни са и много се използват за медитации.

Йога блокчета – видове

Йога блокчета изработени от пяна

Това е може би най-универсалният и практичен вариант за изработване на йога блокчета в различни форми, размери и най-важното – цветове. И така, пяната е синтетичен материал, който има различна степен на плътност, който влияе върху мекотата или твърдостта на йога блокчето.

Предимства на йога блокчетата, изработени от пяна:

  • различна степен на плътност (меки, средни, твърди),
  • по-удобни форми на блокчетата (с вдлъбнатини за ръцете),
  • достатъчно леки и удобни (в зависимост от плътността) за транспортиране,
  • наличие на различни цветове, способност да поставите лого на йога студиото или йога училището, удобен захват за ръцете,
  • не се плъзгат,
  • устойчиви са на надраскване,
  • не абсорбират в себе си и нямат мирис,
  • влагоустойчиви са.
Недостатъци на йога блокчетата, изработени от пяна:

Практически може да се каже, че няма такива, с изключение на това, че не си струва да оставяте йога блокчетата, изработени от пяна за дълго време на пряка слънчева светлина, тъй като това може да предизвика разрушаване на структурата им.

Йога блокчетата – аксесоари за йога
Към началото