Какво е лазерното рязане

Какво е лазерното рязане

Какво е лазерното рязане

Както подсказва името, лазерните резачки създават модели и дизайни чрез рязане на материали. Мощен лазерен лъч е източникът, който топи, изгаря или изпарява материала.

По същество лазерното рязане е процес на производство, който използва тънък, фокусиран лазерен лъч за рязане и ецване на материали в персонализирани дизайни, модели и форми, както е посочено от дизайнер. Този безконтактен, термично базиран процес на производство е идеален за няколко материала, включително дърво, стъкло, хартия, метал, пластмаса и скъпоценни камъни. Освен това е в състояние да произвежда сложни части, без да се нуждае от специално проектиран инструмент.

Малко предистория на лазерното рязане

Какво е лазерното рязане. Изобретението на лазерния нож се приписва на Кумар Пател, който започва изследванията си в лазерното действие, когато се присъединява към Bell Labs през 1961 г. През 1963 г. той разработи първия C02 лазер, който е вариантът с по-модерни приложения от всеки друг тип лазер. C02 лазерите са за гравиране на материали, вариращи от акрил и шперплат до картон и MDF.

Приложения на лазерно рязане

Днес лазерното рязане е намерило дом в индустрии като електроника, медицина, аерокосмическа, автомобилна и полупроводникова индустрия. Едно от най-често срещаните приложения е за рязане на метал – независимо дали има волфрам, стомана, алуминий, месинг или никел – тъй като лазерите осигуряват чисти разфасовки и гладки покрития. Лазерите се използват и за рязане на керамика, силиций и други неметали.

Може би едно от най-интригуващите приложения на технологията за лазерно рязане е в хирургичната област, където лазерните лъчи сега заменят скалпела и се използват за изпаряване на човешката тъкан. Това е особено полезно при високопрецизни хирургични процедури като очна хирургия.

За какво се използват машините за лазерно рязане

Машините за лазерно рязане се превърнаха в удобни инструменти за създаване на прототипи и производство. Те се използват:

  • в бързо прототипиране, тъй като те позволяват на дизайнерите бързо и евтино да повторят своите проекти, преди да произвеждат в голям мащаб.
  • в машинни цехове, както и в промишленото производство за рязане на големи парчета материали.
  • в хардуерни компании за създаване на прототипи.
  • в образование за създаване на прототипи/малки проекти.
  • от художници и производители, които искат да оживеят своите цифрови дизайни.
Какво е лазерното рязане
Към началото