Какво трябва да знаем за неврохирургията

Какво трябва да знаем за неврохирургията

Какво трябва да знаем за неврохирургията

Неврохирургията е един динамично развиващ се клон на медицината. 

Задачите на неврохирургията са диагностика и лечение (включително хирургично лечение) на различни заболявания. Както и повреждания на централната и периферната нервна система и техните последствия.

Какво трябва да знаем за неврохирургията. Основната част от пациентите, които са се обърнали към неврохирург, са пациенти, които се оплакват от болки в гърба. По-голямата част от тях са вече хронични, понякога неуспешно лекувани от лекари от различни специалности с остеохондроза на гръбначния стълб.

Това заболяване е едно от най-разпространените в света. Засягайки хора на млада и средна възраст, остеохондрозата на гръбначния стълб е придружена от мъчителна болка в шията. А също и гръдния кош или в долната част на гърба, често става хронична и води до различни усложнения (деформираща спондилоза, дискова херния, сегментна нестабилност на прешлените, развитие на слабост в мускулите на крайниците и др.)

Предотвратяването на развитието на тези усложнения се състои в добре проведен навременен преглед. Той включва високо информативни методи (компютърна и магнитно-резонансна томография). Неврохирург, след преглед на пациент с хронична болка в гърба, определя списъка с необходимите изследвания. А след това тактиката за лечение на пациента, неврохирургията – консервативна, включително медикаментозна терапия, физиотерапия, масаж и физиотерапия или хирургична.

През последните години широко се използват минимално инвазивни интервенции на гръбначния стълб при остеохондроза. Те включват използването на ендоскопи, медицински лазери, ултразвук и високочестотни енергийни генератори, извършвани под рентгенов контрол и локална анестезия чрез вкарване на игла в засегнатото. диск и възстановяването му. 

Резултатът от тези операции, ако са правилно предписани и извършени, в повечето случаи е бърз и успешен, освен това пациентите прекарват само няколко дни в клиниката. Трябва да се отбележи, че в някои случаи заболяванията на гръбначния стълб изискват сериозни интервенции, специални конструкции и импланти. Всички пациенти преминават курс на рехабилитация след операцията, което позволява да се консолидира постигнатия резултат и значително да се подобри качеството на живот.

Има и други заболявания на гръбначния стълб и гръбначния мозък (хемангиоми на гръбначния стълб, тумори на гръбначния мозък, метастази, спондилодисцит, абсцеси, миелит, сирингомиелия и др.), които се лекуват от неврохирурзи.

Какво трябва да знаем за неврохирургията
Към началото