Квалификация на строителните материали

Квалификация на строителните материали

Основна квалификация на строителните материали

Строителните материали се използват при строителство на нови сгради и при обновяването на съществуващи вече. Разбира се, че строителните материали трябва да бъдат трайни, надеждни и устойчиви на износване. Но как да разберем цялото им разнообразие? Какви видове строителни материали има?

Ако говорим за цялото разнообразие от строителни материали като цяло, тогава те се класифицират по произход в две големи групи:

1/Естествени – като дърво, цимент и бетон. Материалите от тази група често се използват за изграждане на носещи конструкции и опорни елементи (покриви и стени).

2/Изкуствени, т.е. произведени по специални технологии, със специфични характеристики. Те се използват при декорация, както и за изолация или хидроизолация.

Освен това, всяка материална група строителни материали може да се различава в няколко подгрупи според основния елемент. Така се появяват метални, дървени, каменни строителни материали.

Квалификация на строителните материали по свойства

Можете също така да изберете свойствата на строителните материали, като вземете предвид какви характеристики трябва да има сградата. В основната класификация има 3 групи:

Физическите свойства включват показатели за плътност и порьозност, както и коефициенти на влажност и топлопроводимост.

Твърдостта и пластичността се считат за механични, както и за различни крайни якости (огъване, удар, механично напрежение).

Технологична, например, скоростта на втвърдяване на бетонен разтвор или изсъхване на мазилката.

Квалификация на строителните материали по цел

Избирайки строителни материали, най-вероятно ще се спрете на една от групите, представляващи продукти с различно предназначение. Така свързващите вещества включват вар, гипс и цимент – онези, на основата на които се произвеждат повечето хоросани. Всички видове тухли и блокове принадлежат към стената.

Разграничават се и довършителни материали, включително за облицовка – това са естествен камък, гипс, керамика, циментови разтвори. Друга категория строителни материали са покривните и хидроизолационни покрития: битум, керемиди, шисти, полимерни материали, велпапе. Също така си струва да се отбележат специални продукти за запечатване, включително битумни мастики и различни инертни строителни материали за разтвори (като чакъл, трошен камък, пясък). Звукоизолационните и топлоизолационните материали също са строителни материали. Те могат да бъдат полимерни или рулонни.

Квалификация на строителните материали
Към началото