Мокетените килими

Мокетените килими

Мокетените килими – какво да знаем за тях

Мокетените килими се различават от килима по някои важни характеристики, които могат да играят решаваща роля при избора. 

В много случаи по-подходящо и оправдано е използването на този вид мокетено покритие. 

Какво е различното при мокетения килим?

Основната разлика на мокетения килим е фиксираният му размер. Продуктът се предлага в определени размери, които фабриката счита за най-търсените на пазара. Мокетените килими се изработват на големи ролки и се нарязват на необходимата дължина при продажба. В големите магазини можете да намерите ролки с различна ширина – от 2 до 5 м.

Мокетеният килим Ви позволява да покриете напълно цялата площ на стаята. Удобството на такова подово покритие е, че така напълно можете да облицовате стаята. Размерът му може да се регулира спрямо площта на стаята като линолеум, като се изрязват излишните парчета от стърчащите стени. Разбира се, можете да намерите мокетен килим, който покрива изцяло пода на стаята, но в такива случаи мебелите ще стоят точно върху него, разваляйки цялостния външен вид.

 Най-често килимът е с къс косъм. Това осигурява по-лесно почистване и по-чист вид. Моделът на мокетеното покритието най-често е едноцветен или неусложнен – ​​това осигурява по-строг вид на стаята. 

За деца можете да намерите най-различни рисунки – както за момчета, така и за момичета. 

Какво е важно? Ами все пак килимите са по-удобни от мокетените килими от гледна точка на почистването – може да бъдат изтупани или да се занесат на химическо чистене. 

Ако мокетеният килим е от естествена или изкуствена вълна, основата на килима може да бъде класическа или гумирана. Вторият вариант Ви позволява да осигурите допълнителна влагоизолация на пода, както и да опростите монтажа на покритието.

Най-често ролковите подови настилки, наричащи се още мокетени килими, се използват в жилищни помещения – спалня, хол или детска стая. 

Експертите обаче съветват да се въздържате от използването му в коридорите или в кухнята – тези места най-често се експлоатират, замърсяват и продуктът ще се износи и ще загуби своята привлекателност много по-бързо.

Мокетените килими
Към началото