Платформени кантари – видове

Платформени кантари - видове

Платформени кантари – видове

Кантарът е устройство, което Ви позволява да определите масата на даден обект.

Платформени кантари – видове. Платформените кантари се използват за измерване на теглото на продуктите, поставени на тяхната платформа.

Платформените кантари се състоят от платформа за приемане на товара, устройство за претегляне и стойка за него. Те се използват в големи производствени предприятия, транспортни компании, складове, митници, пазари и др. места с подобна дейност.

Според метода на измерване платформените кантари могат да бъдат следните видове: механични, електронни и електронно-механични.

-Механични платформени кантари – основната работна част в тези механизми е измервателната пружина. Тежестта, инсталирана на работната платформа, действа със своята тежест върху тази пружина, която под натиска на тежестта се разтяга и премества измервателната скала или показва резултата върху стрелка, движеща се по фиксирана везна. За да настроите оборудването на нула, трябва да завъртите специалното регулиращо колело, разположено в долната част на механизма. Точността на такъв вид платформени кантари е ниска. Цената на разделяне е 1 кг.

Такива устройства са в търсенето поради тяхната лекота на работа, липсата на необходимост от редовна поддръжка под формата на подмяна на батерията или акумулатора. Устройствата работят правилно при големи натоварвания. Те се използват в складове, при приемници за скрап. Основното им предимство е ниската им цена в сравнение с електронните модели.

-Електронните платформени кантари се използват в търговски предприятия, магазини, супермаркети. Индустриалните модели са предназначени за претегляне на тежки товари над 1 тон. Градуирането е от 0,1 до 0,5 кг, в зависимост от модела.

Стандартните модели платформени кантари имат правоъгълна или квадратна платформа, на повърхността на която е поставен товара. Деформатори – устройства, които измерват еластичната деформация на твърдо вещество и преобразуват стойността му в електрически сигнал, осигуряват висока точност на измерване.

Структурно електронните платформени кантари представляват платформа от един детайл с четири тензодатчика. Материалът на платформата е неръждаема стомана.

Платформените кантари се класифицират на подови, стационарни, нископрофилни с рампи, мобилни и др.

Платформени кантари – видове
Към началото