УПРАВЛЯВАЙ своето време!

УПРАВЛЯВАЙ своето време

Важно ли е да ценим цялото време, което отделяме за почивка?

Някои хора пренебрегват почивката, мислейки си погрешно, че това е времето изгубено за по-важни неща. Напротив!! Свободното време е жизнена потребност и важен фактор за здравословното състояние на всеки един човек.

Както липсата на сън може да предизвика редица проблеми и болестни състояния, така и отсъствието на почивка, може да води до непроятни  последствия. Много от хората в днешно време се оправдават с недостатъчното време, в  следствие на забързания си начин на живот. Истината обаче, е че това е само едно клише създадено във времето.


А колко е важно пътуването на различни места?

Пътуването на  различни места, независимо дали на ще е на село, на морето или ще опънете палатка в планината, възстановява тялото и духа, действа позитивнпо на съзнанието . Впрочем, дори краткият отдих след натоварената седмица е достатъчен.
За да може един човек да е адекватем в семейството си, да е по-продуктивен в работната среда, в която ежедневно се срещат спънки, е нужно да „краде“ време за себе си.  Може да четете книга в парка, може да се разходите в планината, може да карате колело на село – Вие решавате. Важното в случая е да се сложите на първо място в живота си.  По-кратка или по-дълга, почивката помага да се освободим от натрупаната умора, разтоварва ни от насъбралото се с месеци напрежение на работното място, премахва всекидневния стрес, помага ни да се възстановим. Тя е важна не само за нас, но и за децата.

Чували сте израза, че правилно оползотворената отпуска не е лукс, а съществена част от ритъма на живота. Това важи за всеки един свободен миг, които решим да си създадем. Използвайте свободното си време, за да „заредите батериите“, да разгледате нови места и забележителности,  да обърнете внимание на любимите си хора. Отмората удължава живота и подмладява, ето защо трябва да се постараем да организираме и оползотворим добре свободните дни. Почивката на човек, неговото свободно време трябва да е пълноценно.
Ако всеки си почиваше достатъчно – нямаше да се рекламират толкова много антидепресанти.
Въпреки това е важно да споменем, че всичко си има граници. Хората, които се почиват прекомерно, също не си правят услуга, защото мозъчната им дейност  закърнява. Важно е винаги да търсим баланса, а той е златната среда във всеки казус.

УПРАВЛЯВАЙ своето време!
Към началото